Slummen

På min fotosafari i Sør for Sørbyen (eller Söder om Söder, om du vil) oppdaget jeg noe som alle mennesker som ikke kommer fra Norge umiddelbart ville gjenkjenne som slummen.

Img_0494

Har Tromsø slum? Ja. Forfalne bygninger, bilvrak i hagen, oppsmuldrede gater. Likevel, alle har innlagt vann og ingen her sulter. Slummen er først og fremst en stil, ja en livsstil heller enn en skjebne for de dårlig stilte klasser. Dette området av byen er som en kveld foran TV med cheeze doodles og joggebuksa med magen hengene ut. Det er konfortabelt. No stress. Det er deilig, og definitivt å anbefale. Det er en enighet naboene i mellom at her i nabolaget er det ikke så nøye. 

Img_0488

Bilvrak og

Img_0487

flere bilvrak

Img_0497

og mer forfall.

Img_0498

Også Sør for Sørbyen viser tegn til gentrifisering. Her er et nyoppusset hus og hele fortauer med kantsteiner. En prosess er satt i gang, og den lar seg neppe stoppe. Stadig mer ressurssterke folk kjøper hus og tar over nabolaget. Vil de opprinnelige innbyggerne føle seg hjemme i et nyoppusset og striglet strøk? Vil de føle at de kan være seg selv? Vil det oppstå et sosialt press som gjør at man ikke lenger kan bruke hagen som søppeldynge eller la gamle hus gå tilbake til naturen istedet for å vedlikeholde dem eller rive dem? Vil de opprinnelige måtte flytte til en annen bydel? Men hvor?

Img_0505

Bevissthet rundt kulturelle og klassemessige forskjeller fra bydel til bydel er liten i Tromsø. Kanskje er det bra, for det betyr at det ikke er stigmatiserende å bo i et slumområde. Likevel er det ingen tvil om at det er en annen type mennesker som bor i Bjørnøygata enn i Senjaveien. Å «spøle» på gressplenen (bildet) er en klassisk tjyvisfære. Det gir et hint om noe. Tromsø har aldri vært en arbeiderby. Motsatsen til den borgelige kulturen er kulturen fra distriktene, der tjyvbonan kommer fra. Og deres kultur lever videre her, i Sør for Sørbyen. En steril og velklipt by er på ingen måte et ideal. Men for Tromsøs vedkommende tror jeg vi kunne trengt mer (små) borgelighet og stakittgjerder.  

Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

1 svar til Slummen

  1. johag sier:

    [audio src="http://podcastdownload.npr.org/anon.npr-podcasts/podcast/510289/139033851/npr_139033851.mp3" /]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s