En elendighetsbeskrivelse: Alfheim sv?mmehall.

Img_0115

I forgrunnen Alfheim svømmehall, i bakgrunnen Ishavskatedralen. Begge tegnet av Jan Inge Hovig, mann av Norges matmor og lands-bestemor Ingrid Espelid. 

Alfheim svømmehall (1966) er som Barentsburg. Ruinene forteller oss noe om de som bygde dem i sin tid. Fremtiden kunne ikke komme fort nok. Når fremtiden endelig kom, kom også rusten. Det skulle de ha vist. Hvordan Alfheim kunne forfalle slik, vet jeg ikke. Min teori er at det meste skyldes systemer. Kommunepolitikere er ikke dumme, det kan bare virke sånn. Det hele må derfor skyldes en systemfeil. Systemet gjør at vi ikke har råd til å spare penger. Det er for dyrt. Det er mye billigere å gå konkurs. Tromsø er på Norgestoppen i dårlig økonomi. Summen av skoler som er bygget som følge av befolkningsveksten og de skolene som er bygget for å erstatte skoler som måtte rives (pga dårlig vedlikehold) tilsvarer underskuddet. Skal Alfheim rives? For å bygges opp igjen? Det blir dyrt, mye dyrere enn å holde det ved like. Kan hallen reddes, eller vil et barmhjertighetsmord være det mest humane?

Jeg kan bare se det ytre, rusten og ting som faller av, men jeg gjetter at tilstanden ikke er bedre når man tar en dypere titt på bygget enn det jeg har mulighet til. Den oppsmuldrende bassengbunnen er dekket av et grønt teppe av alger, og jeg har hørt at noen faktisk har blit bitt av småfisk som er ute etter fotsoppen deres. Det siste var en spøk, men ikke det første. Inntil nylig stod det et skilt i garderoben, som dessverre er tatt ned nå. Det stod noe som:

49594458

Det grønne belegget i bassengbunnen er alger, men de er ikke helsefarlige. Mvh Tromsø Kommune. 

Det lover ikke godt.

Alfheim svømmehall er forøvrig en del av en langsiktig byplan, hvor også Kongsbakken vgs og den maritime skole ligger på tomter som er utsett for monumentale bygg. «Langsiktig byplan» og «Tromsø» brukes sjelden i samme setning. Så nyt det.

Her er noen bilder som taler for seg: 

Img_0108
Img_0111
Img_0112
Img_0105
Img_0119

Selv noe så hverdagslig som gymsalen er preget av skjønnhet. Ingenting er tilfeldig. Alt er gjennomtenkt, men også nakent og rasjonelt. Det er som musikk. Hele bygget er som musikk. Legg merke til det nest siste bildet. Det minner om grillen på en amerikansk bil; motorveiarkitektur da motorveiene var sexy. Motell, bensinstasjon og drive-in. Samtidig som det er litt DDR og Sovjet-unionen. Sosialisme for romalderen. Musikk er det uansett. Som å lytte til en gammel favoritt, for eksempel Song Sung Blue av Neil Diamond på en lydkasset med grumsete lyd fordi noen sølte cola på den en gang i 1985.

Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

1 svar til En elendighetsbeskrivelse: Alfheim sv?mmehall.

  1. landsbyidioten sier:

    Er det Bare Egil i speilet? Tusen takk for linken!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s