Ta (vare på) Melange

Mel1

Dette skiltet står på en parkeringsplass. Midt i det som skal bli lobbyområdet i det nye Melange hotell. Skiltet er i privat eie, og merkevaren Melange er fortsatt i bruk. Men skiltet er også en del av byens kollektive eiendom. Det er noen år siden det ble tatt ned fra sin plass på toppen av Pellerinbygget på Strandtorget.

Mel2

Reklameskilt som når en viss alder, får verdi utover det å selge en vare. På Majorstua stasjon fantes et reklame-maleri for Blue Master. Dette var Norges mest synlig tillatte tobakksreklame. Begrunnelsen var at veggmaleriet hadde historisk verdi. Det var ikke bare vakkert (Blue Master er etter min mening en av de vakreste tingene man kan kjøpe på butikken) det fortalte om en annen tid. En gang i tiden var tobakk en del av en sporty livsstil. Man forventet at både lege og pasient kunne røyke på legekontoret.

Melange1

På samme måte forteller Melangeskiltet om en annen tid. Det fantes en tid da neon var moderne. Det fantes en tid da Tromsø hadde margarinfabrikk. Det fantes en tid da kostholdseksperter anbefalte befolkningen å spise transfett. Som i dag er forbudt i mange amerikanske stater på grunn av helsefaren. Melange, altså transfett, var sammen med tobakk en del av en sunn livsstil.

Melange3

Folk trodde på ekspertene da de sa at transfett var tingen. I dag er det ingen som tror på kostholdseksperter, med mindre de er selvoppnevnt. Jeg misunner ikke mennesker som har brukt 6 år til å utdanne seg i et fag, og så er det ingen som høre etter når de snakker. Ernæringsfysiologer kan skrive leserinnlegg, de kan delta på debattprogrammer hvor de viser til undersøkelser og studier, til molekyler og vitenskap. De kan skrike seg hes til siste pust av sin stemme: mettet fett øker risikoen for hjerte-kar sykdommer. Det er ingen som hører. Smør er kommet for å bli.

Mel5

Melange inneholder ikke transfett i dag. Mange bruker margarin fordi det er mykt i kjøleskapet. Men hva med margarinskiltet? Det står på en parkeringsplass. Hva har de tenkt å gjøre med det? Pusse opp og sette det opp på et synlig sted? Tromsø har ikke for mange neonskilt. Vi har for mange blikkplater med klistrmerker på. Vi har for mange lysbokser. Men vi har ikke for mange neonskilt. Det er ikke så lenge siden skiltet ble tatt ned, men det er mange år siden det sluttet å lyse.

Melange2
Melangesne

Høst blir vinter. Vinter blir vår. Og smørkrisa består.

 

Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

1 svar til Ta (vare på) Melange

  1. hubro pus sier:

    Lurer ogs? p? hvor det ble av Kodak skiltet til wito. Kjenner ikke helt vernestatus til de ulike neonskiltene i Oslo (freia egertorget f.eks) men mener i hvertfall ? ha h?rt at hele fasaden til saga kino i sin tid ble pepret med neonskilt for ? avhjelpe et visst mindreverdighetskompleks.Vil anta at mack neonskiltet p? ?vre kvartal overlever oppussingen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s