Nikel/Zapolyarni

Rus7

Det russiske grenseområde gir Nord Korea-vibber. Man kan ikke bevege seg fritt omkring. Det er restriksjoner på fotografering. 

Rus2

Zapoliarny er nærmere Tromsø enn de fleste byer i Norge. 

Zap_ru

Zapoliarni er som et strandet cruiseskip med alle fasiliteter. Byene på Kola er katalogbyer som kunne ligge hvor som helt i Sovjetunionen. Innbyggerne fant seg selv i Arktis, slik andre innbyggere fant seg selv i Baltikum eller ved Svarthavet. Hvordan menneskene i Zapolyarni og Nikel forhlder seg til sine omgivelser, vet jeg ikke. Men de er søringer alle sammen. De er omgitt av enorme, ubebodde arealer, men bor likevel i 8 etasjers blokker i småbyer som er like tettbygde som Barcelona. Ingenting er spontant eller privat. Alt er planlagt av Sovjetunionens sentrale administrasjon. Menneskene på Kola er der for å utvinne ressurser. Byene er som baser, månebaser, utposter i et umenneskelig klima. Det inngår ikke i en sammenheng. Dette er ikke normale samfunn. 

Rus

Ingen bor på landet på Kola. Det finnes nesten ingen hus på Kola, bare blokker. På reisen fra norske-grensa til Murmansk er det flere byer. Mellom disse byene bor det ingen. Ikke et eneste tegn til menneskelig liv annet enn militære installasjoner og minnesmerker. 

Rus3

Et utendørsmarket i 20 minus hvor man kan kjøpe badehånklær og sommerkjoler. En by på størrelse med Alta som har lite annen shopping å by på enn et Nille i friluft. Det er ingenting som er kjent. Alt er fremmed. Og jeg får følelsen av at jeg ikke forstår noe. Livet leves ikke på det stusselige torget eller den døde hovedgata. Livet leves et annet sted. Det leves et annet sted, ellers har de ikke noe liv. Og jeg vet ingenting om dette livet. Jeg vet ingenting om dem. Absolutt ingenting. 

Jeg får lyst til å mene noe om Russland. De har ingen hvite imperialister å skylde på. De er selv både hvite og imperialister. Likevel har de rotet til alt. De eier verdens rikeste land, og de har kastet det bort. De kunne vært noen. De kunne fått til noe. De valgte kommunisme og tsarer. De valgte fattigdom, forfall og forurensning. De valgte klassesklille og kprrupsjon. De ville ikke ha økonomisk utvilkling og makt.

Rus4

Fruktutstiling er et russisk fenomen på samme måte som manglende ferskvaredisker er et norsk fenomen.

Rus6

På menyen gjør de et poeng av at kaffen de serverer er pulver-kaffe. Yes we have instant coffee. Jeg vet ikke hva som er tingen med russere og pulverkaffe. De reiser til Kirkenes ens erend for å kjøpe Up and Go bleier og pulverkaffe. 

Rus8

Torget i Zapoliarny, byen som har verdens dypeste hull. Dette hullet kan komme til å løse verdens energiproblemer. 

 

 

 

Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s