Den grønne byen

Gress12

Tromsø er en grønn sommerby. Breddegraden skulle kanskje tilsi noe goldt, men det vokser og gror, det grønne tyter og svulmer, det eser og øker, opp, ut, ned og til siden. Det er vakkert og det er en trøst. Det ser varmere ut enn det er.

Gress13

En turist skal ha sagt at Tromsøs frodighet nesten er sykelig. Kanskje fordi det er noe tropisk over det hele. Palmebladene vokser så fort at det virker kvelende. Det er en ukontrollert vekst. Det er usivilisert og vilt.

Gress3

Det spesielle med dette bildet er mangelen på grønske. Dette er et vanlig syn i mindre frukbare byer rundt om i verden, som, etter det jeg har grunn til å tro, er så godt som alle byer i hele verden. Derned kommer jeg til det spørsmålet som jeg stiller til alle som har vett til å svare. Hvorfor er noen steder i byen slik som dette, mens det som oftest er slik som

Gress1

dette,

Gress4

dette, og

Gress6

dette.

Gress5

Skyldes det at gårdeiere forsømmer eiendommene? Men hvorfor er denne grønnheten nesten ikke å finne på sørligere breddegrader? Er vi virkelig så sjuskete av oss? Eller er plantene her nord mer hardføre, og vokser på steder der ingen planter egentlig skulle kunne gro? Men hva er da grunnen til at noen steder likevel mangler grønske, selv i Tromsø?

Gress10

Eller har det med jordsmonnet å gjøre? Har det med hvordan byggene er konstruert; at det finnes sprekker for planter å vokse på?

Gress7

Det kan se vakkert ut. Der liv kan finnes finnes alltid liv. Og liv kan åpenbart finnes mellom hellene.

Gress2

Så hvorfor er det slik? Og hva kan gjøres med det?

Gress9

Naturen er i ferd med å ta tilbake byen. Tromsø minner om New York, slik den var fremstilt i filmen I Am Legend. Will Smith var det eneste menneske han kjente til som ikke var blitt bitt av zombie-basillen. Følgelig var alle samfunssfunskjoner satt ut av spill. Gresset vokste opp mellom alle sprekker. Som i Tromsø.

Img_6237

Jeg håper noen der ute kan gi meg et svar på dette. I mellomtiden er min konklusjon, basert på mine begrensede plante og hage-kunnskaper, denne: Tromsø bør gå til anskaffelse av en kantklipper og en stor dunk med Round-Up.

RoundUpFastActionPumpGoWeedkillerRefilPack-super

Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

1 svar til Den grønne byen

  1. hubro pus sier:

    Byr?dsledern mistforst?r allerede. Ingenting p? bildene er plantet. Dette handler om alt som ukontrollert vokser frem rundt i byen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s