Det g?r bra, minstepensjonistene betaler.

Tkskandale_kopi

Utklipp fra iTromsø, 5. oktober.

Når kommunen har mindre penger enn beregnet, må det spares inn. Alle er enig i det. Selv om årsaken er så fortærende at noen etter all sansynlighet har sølt bort 1.500.000.000 kroner, eller løyet på seg tilsvarende beløp som ikke egentlg fantes. For kommunen betyr dette 48.000.000 kroner mindre enn beregnet. Innsparingene skal spres tynt utover, men alle vil merke det. Det blir dårligere vedlikehold, dårligere tilbud på det meste og dyrere busser. Men ingen skal betale direkte fra egen lomme for å dekke fadesene til menn med lønninger i tremillioners-klassen. Ikke jeg, ikke ordføreren, ikke styret i Troms Kraft, ikke politikerne. Ingen skal punge ut. Med unntak av de som bor i kommunale boliger, som D.F. i Marsveien på Tomasjord. De skal betale 600-kroner i måneden som en ekstraskatt kamuflert som husleieøkning. De skal betale av egen lommme, for å betale tilbake tapet etter noen andres finansakrobatikk.

Det er noe med dette som er nesten tragikomisk. Det er den absurde kollisjonen mellom kraftbørsens verden, hvor milliarder suser veggimellom til daglig. Og minstepensjonistenes verden hvor hver hundrelapp teller. 600 kroner som svir på den ene siden. 1.500.000.000 kroner i tap som gir flere millioner i fallskjerm på den andre. De som har minst, og bare de, skal sende pengene sine til de som har mest. Det hele er som en parodi, noe man kjenner fra gamle eventyr og Dickens-romaner.

Det er ikke uten grunn at jeg tenker på en scene fra Walt Disney sin versjon av Robin Hood. Skatteinnkreverne holder de aller fattigste etter beina, og rister dem så småmyntene deres faller ut på bakken. Blant annet ble den fattige munken Tuck behandlet på denne måten. Dersom han hadde skrevet et innlegg til lokalavisa iNottingham, ville det kunne arte seg slik:

Senest i går ble jeg heist opp ned av skatteinnkreverne som ristet meg slik at myntene mine falt på bakken. Dette er andfe gang på en uke. Hva er grunnen til disse økte skattene? -Fader Tuck

Sheriffen av Nottingham svarer:

Som kjent har den vikarierende kongen prins John etter råd fra tidl. finansminister Hiss tømt skattekammeret for å kjøpe nitten dusin tulipanløker fra Holland. To uker senere sprakk løk-markedet, løkene ble verdiløse og pengene forduftet. For å kunne finansiere den mest essensielle drften av staten, har vi sett oss nødt til å riste de siste myntene fra de aller fattigste. Vi skal også betale 18 måneders oppsigelseslønn til tidligere finansminister Hiss. Løk-skandalen kommer dessverre til å ramme også/kun de svakeste. 

Vennlig hilsen Sheriffen av Nottingham

Jeg kan tenke meg at Fader Tuck ville følt at denne forklaringen var like lite tilfredsstillende som beboeren i Marsveien må ha gjort da Kanestrøms strengt tatt identiske svar stod på trykk.

Finanskrisen har synliggjort at juss og etikk ikke alltid følger hverandre. Problemet er at de menneskene som satser fellesesskapets penger på børsen tjener når det lønner seg. Ved tap er det er det beboerne i Marsveien og på Otium som skal sende inn penger. 

Jeg er forundret over at man i kommunen ikke ser forskjell mellom det å redusere tilbudet til folk, og det å ta pengene deres.

Hadde jeg vært karikaturtegner, ville jeg ha tegnet ei krokete gammel dame som tømmer sin slunkne penge-pung og gir av sine skarve mynter til høye menn i flosshatter som står med utstrakt hånd. Slik er det faktisk i Norge, i Tromsø. Og det er dette bildet som etset seg fast i hodet etter at jeg leste avisa den dagen.

Hva er Troms Kraft-skandalen? Etter det jeg har klart å forstå, er saken i et nøtteskall denne: tildligere daglig leder i Kraft og Kultur er siktet og varetektsfengslet for å ha pyntet på regnskapet for å gi inntrykk av at selskapet gikk bedre enn det egentlig gjorde. 1.500.000.000 kroner bedre. Han i sin tur beskylder ledelsen i Troms Kraft for å skjule milliardtap som ble gjort gjennom spekaluasjoner på kraftbørsen, og salg av strøm til halv pris av hva selskapet betalte. Hva som egentlig har hendt kommer forhåpentligvis for dagen etterhvert. 

I mellomtiden, for å spare en flik av anstendighet i et råttent system, bør vi holde oss for god til å sende regningen direkte til beboere i kommunale boliger når folk med flosshatter roter det kongelig til. Å skjære ned utgiftene er en ting. Å ta pengene fra folk er noe annet. Vi lever tross alt ikke i Nottingham. Håper jeg.

Reklame
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s