News, anyone?

Pav

Tidvis er det pinlig å lese Nordlys. Men det er ikke fordi jeg er uenig i det de skriver. Nei, i mange saker er jeg enig. I det minste forstår jeg problemstillingen. Det er stilen over det hele som ofte plager meg. 

Jonas Stein, for eksempel, får så det holder. Jeg er ikke ute etter å forsvare ham mot angrep fra politiske motstandere. Men jeg er ute etter å forsvare retten min til å lese ei avis som gjør meg klokere og som er relevant. 

At det nå er snakk om å legge jordmortjenesten ut på anbud, er en sak avisene skal skrive om. Kanskje er jeg enig med avisa i at anbud er en dårlig ide. Jeg har rett og slett ikke satt meg inn i saken, og derfor vil jeg lese om det i avisa. Det jeg ikke trenger, er at saken vinkles opp mot Jonas Steins familie, ved at vedtaket kom dagen etter deres datter ble født. Det hele var illustrert med et stort bilde av hele familien, som opprinnelig ble brukt i en glad-sak. Dette er neppe til plage for de avbildede. Men det er til plage for meg, for vinklingen er fullstendig uinteressant.

I tillegg fikk Stein gjennomgå på grunn av hans invitasjon av Israels ambassadør. Denne invitasjonen kan i høyeste grad diskuteres, men reaksjonene står ikke i stil med sakens alvor. At personer på Facebokk tar av, er en ting, men avisa sin dekning mangler balanse og bærer preg av propaganda. Det hele er en anledning til å «ta» den politiske motstanden. 

Også den beinharde dommen over Byrådets innsats bar preg av dette. Vi trenger en kritisk gjennomgang av Byrådet, nå som de har sittet en stund. Men ikke et angrep.

Når lederen i Nordlys sammenlikner Hamas med Nelson Mandela og Israel med Ku Klux Klan (hvorfor ikke sammenlikne med Det nasjonalsosialistiske parti, når man først er i gang?) tenker jeg at redaksjonen er full av oppegående, innformerte og brennende engasjerte mennesker som alle er helt enig med hverandre. Da kan det være lurt å huske at man befinner seg i en tankemessig boble med et felles fiendebilde. Faren er nemlig stor for at man dummer seg ut. Noe god avis blir det ikke.

Å følge med på offentligheten i Tromsø de siste dagene er som å ha et gammelt ektepar på middag. De begynner å krangle fordi gubben tar et glass vin for mye. Det kan synes som en bagatell, men ekteskapet har en lang historie, og mange gamle konflikter ligger på lur. Det er ikke rart at det blir slik, det er faktisk helt normalt. Men resten av selskapet er ikke interessert.

Like lite er jeg interessert i å lese ei avis som forveksler oppgjøret mellom fløyene og mellom gamle kjenninger med virkelige og viktige poilitiske konflikter. Tromsø er en liten by, og mange av politikerne og journalistene har kjent hverandre lenge. At de har gamle konflikter liggende på lur er ikke rart, det er helt normalt. Men jeg, og mange med meg, er ikke interessert i å vite om det.

Tromsø er et mikro-USA. Fløyene angriper hverandre med bravur. Hvilken rolle spiller Nordlys i vårt mikro-USA? På en god dag er de New York Times. På de dårlige dagene, og de har det vært mange av den siste tiden, er de Fox News. De fordummer debatten, karikerer fløyene og spiller på følelser som forargelse og raseri. 

Jeg vil ha nyheter, og jeg vil ha kritiske søkelys. Jeg forventer at ei avis har en politisk slagside, men når meningene henger på jakkeslaget, da blir avisa irrelevant og forutsigbar. Til og med Klassekampen klarer å balansere slagside med saklighet.

At det er en liten andel av den totale avisa som har saker som dette, er til liten hjelp. Bare en usaklighet er med på å prege hele inntrykket av avisa. Dessuten legger de premissene for den lokale debatten.

Jeg foreslår at de Nordlys-journalistene som har en gammel beef med politkere på Rådhuset om å arrangere et møte, på bare nevene. Kanskje i Rådhusparken, dette flotte byrommet som ligger mellom deres respektive hovedkvarterer. Kanskje Paviljongen kunne vært et sted? Det ville vært godt nyhetsstoff.

Og etterpå, når lufta er renset, kan kanskje avisa brukes til mer seriøs dekning.

Eventuelt kan Nordlys stiller seg selv følgende spørsmål: hvilken avis skal de være?

Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

1 svar til News, anyone?

  1. Kenneth Mikalsen sier:

    Kunne ikke v?rt mer enig! Skrev vel noe av det samme i kommentarfeltet til avisa p? FB da de publiserte dette partsinnlegget.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s