Ja til Nord-Norge

ja-til-nord-norge-1

Denne plakaten så jeg i Lehnesmåttet. Avsender er SV. Hva skal den bety? Er den ment som en sarkastisk bemerkning mot stereotypiene om Nord-Norge? Eller et uttrykk for slik SV ser for seg landsdelen? Eller slik SV vil at landsdelen skal bli? Uansett, jeg synes det ble litt vel mye sjark, rorbu og fiskehjelle. Og litt lite av alt det andre som skjer i landsdelen. Jeg er ikke politiker eller forsker. Det jeg kan noe om er det å fortelle en historie. Det er denne historien som ligger i bunnen av våre politiske meninger. Historien om mennesket, om samfunnet eller om seg selv, om et parti, en merkevare eller en landsdel. For å vinne politisk må ens egen historie vinne frem, ikke bare fakta. Enten man gjør det ved god gammeldags propaganda eller PR og branding.

Hvis man googler «SV» og «Ja til Lofoten» kommer man til en blogg:  http://vyrdsamt.org/2013/09/02/hvem-skal-bestemme-over-nord-norge/

SV sin utsending til Stortinget for Troms fylke, Torgeir Knag Fylkesnes er helt sikker mer informert om det som foregår i Nord-Norge enn det jeg er. Men jeg kan ikke unngå å reagere på hvilket bilde av Nord-Norge han tar med seg til Stortinget, skal man tro hans blogginnlegg og SVs plakat: Nord-Norge er en landsdel hvor sjarkfisket er den viktigeste fremtidsnæringen, og hvor nordlendingen gjør klokt i å myse skeptisk på de fremmede som kommer for å ta ressursene fra ham.

Plakaten og Fylkesnes forteller en historie om Nord-Norge som ble fortalt allerede i 1960. Det er den samme historien som vestkantungdommene fra Oslo tok med seg til Nord-Norge på 70-tallet, da de flytttet hit for å kjempe for den stakkars nordlendingen. Det er en historie jeg finner lett støtende, for jeg kjenner meg ikke igjen i den. Derimot tror jeg folk som ikke kjenner landsdelen vil nikke gjenkjennende til SV sitt Nord-Norge.

For å si det med SV sitt eget språk: SV snakker og tenker som koloniherrer. Det er typisk for koloniherrene å dras mellom kynisk utbytting på den ene side og romantiseringen av de edle ville. Bevegelsen for «bevaring av Lofoten» har i seg mye av kolonisatorens ønske om det siste: å bevare Lofoten som et reservat for den urørte kystkulturen, ubesudlet av sivilisasjonen og kapitalismen, i et rått landskap hvor den ramsalte fiskeren uforstyrret kan rope ka farsken i tide og utide fra sjarken sin.

Eller så kan historien om Nord-Norge i minst mulig grad inneholde ord som «koloni» og «kolonisator».

Nord-Norge står foran det mest dramatiske tiåer i etterkrigshistorien. SV sin historie ser ikke ut til å ha særlig god plass til de sakene som den nære fremtid vil handle om. Som for eksempel: 

– Nordøstpassasjen vil kunne ta 25-20% av godstrafikken mellom Kina og Europa, i direkte konkurranse med Suez-kanalen. 

– Turisme.

– Petronæringen som allerede er her. 

– Tromsø som arktisk hovedstad.

– Det nye arktis, hvor hele verden er ute etter de siste store ressursene i verden. 

Jeg kan i alle fall ikke se at noen av disse sakene er med i SV sin plakat, og bare såvidt nevnt i innnlegget.

Nord-Norge har et omdømmeproblem. Derfor trenge vi en ny fortelling om Nord-Norge. Den må ta tak i det positive med landsdelen. Den må være troverdig, og den må være sann. Og det skal være en historie med plass til fremtiden. Det skal være tro på muligheter som ligger i endring, ikke bare skepsis og frykt for utbytting.

Sjarken og tørrfisken vil alltid ha en plass, sansynligvis er den fortsatt der om tusen år. Men akkurat nå, i 2013, er det i ferd med å skje dramatiske ting i nord som handler om helt nye ting. Det er i denne situasjonen SV gir sjarken og fiskehjella hovedrollen i historien om Nord-Norge. Det er i beste fall unusikalsk. Kanskje rett og slett et uttrykk for manglende interesse for det som faktisk er i ferd med å skje i landsdelen?

SV og Fylkesnes utgjør 17% av Tromsbenken og teller derfor med, selv om partiet bare har 4% av stemmene. Jeg oppfordrer SV til å være med å skape et positivt og aktuelt bilde av Nord-Norge. Kafarsken-nord-norge bør snarest avgå med døden.

For jeg er enig med SV og Fylkesnes på dette punktet: jeg sier også ja til Nord-Norge.

nn5

Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

2 svar til Ja til Nord-Norge

  1. Brigt Dale sier:

    Godt innlegg – kom hit via FB. Se min artikkel i dagens AN: https://dl.dropboxusercontent.com/u/12735201/AN_kronikk_BRD_sept13.pdf

    Hvor hører du hjemme?

    • Ron Røstad sier:

      Hei, jeg deler dine perspektiver i artikkelen. Det dreier seg altså ikke bare om å skape arbeidsplasser, men tiltrekke seg folk med de rette kvalifikasjoner. For meg finnes det tre favorittbyer i nord, Tromsø (hjemme) Vardø (Norges mest særegne sted) og Svolvær/Kabelvåg. Stemingen i Svolvær er preget av en viss kosmopolittisk verdensvanthet, kunst og kultur men også lukten av fisk. Lofoten står sterkt med sin kombinasjon av natur og kultur og næring. Jeg er enig med deg, man kan bare vinne på å ha de «myke» verdiene. Det vil til og med kunne vise seg på den økonomiske bunnlinja.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s