Redd banken

Image

Slik så Norges Bank i Bankgata ut da den var ny. De store vinduene gav lys til lobbyen når det var dagslys. Når det var mørkt ute gav vinduene lys til omgivelsene. Toppetasjen var et tilbaketrukket rektangel, i tråd med bankens strenge og enkle stil. (foto: Norges Bank)

nb1

I dag er publikumsfunksjonen lagt ned og NOKAS har overtatt. De store vinduene som skulle gi lys inn i lobbyen er dekket til for å skjule NOKAS hemmelige virksomhet. Det gjør bygningen mørk og dyster. I tillegg er det kommet stadige tilbygg på taket. Nå i høst har man bygget en fremskutt og svært synlig utebod på taket som gir en dramatisk endring av utseende. Til tross for at bygningen er verneverdig og selv om Riksantikvaren har vært inne i bildet, har dette blitt tillatt. Vern er et beist med skarpe tenner som kan bite fra seg i alle retninger. I dette tilfelle ble uteboden tillatt. I neste omgang kan det være snakk om at bygningen fredes, slik at den opprinnelige rominndelingen må bevares, med de konsekvenesne det vil få for bygningens fremtid.

nb10

At NOKAS holder til her er ikke ulogisk. Bygningen er i utgangspunktet bygget for å lagre penger. Men ingen er tjent med at NOKAS holder til akkurat her.

nb2

Det er lett å se at vi har byens viktigeste ransmål liggende midt i byen. Derfor er bygningen vernet med tanke på at eventuelle ranere skulle bli fristet til å kjøre inn gjennom glassveggene med en tung bil. I Stavanger ligger NOKAS i en liknende gammel Norges Bank-bygning, hvor det ble løst 113 skudd med maskinpistol. Det er likevel ikke skuddvekslinger mellom ranere og politi jeg frykter (selv om det er en reell mulighet).

nb3

Det er heller ubehaget av at bygningen mistenkeliggjør alle som kommer forbi. Spesielt hvis man med jevne mellomrom stiller seg opp og fotograferer bygningen fra alle vinkler.

nb5

I tillegg må bygningen tåle en støyt, uten å bli reparert. I det hele tatt: Norges Bank er under angrep på alle kanter.

h4

Bygningen har et voldsomt potensiale. Her har NOKAS’ egne ansatte oppdaget byens beste solvegg og satt ut et par stoler for seg selv. Hvorfor ikke dele godene med byens befolkning?

ss6

Norges Bank er i hjertet av hjertet av byen. Den er en av byens vakreste bygninger. Det ligger i byens flotteste gate, Bankgata. Den har byens beste solvegg, til og med tak! Bygningen er som skapt til å gjenfødes som serveringssted.

nb7

Helst bør bygningen tilbakeføres til sin opprinnelige form. Bankata skal bli et sted hvor man kan se og bli sett.

nb4

I dag er dette i alle fall et glimrende sted hvis man vil bli sett.

nb1

Og igjen: hva i hestræva var det de tenkte da de fant ut at de skulle bygge dette tilbygget?

Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

1 svar til Redd banken

  1. Otribaby sier:

    Du har sannelig rett! Det er en moderne perle, slik gammelbildene viser. Kunne vært et fantastisk lokale for en restaurant, med en søt liten uteservering. Skal tro hvem som eier bygget? Nokas betaler sikkert fet leie. Og det er nå engang slik det er. Utleiemarkedet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s