Nervekrigen

j5

Det ligger mye arbeid bak et kjøpesenter. Likevel; gangveiene må av og til lage seg selv. Det er som de sier, veien blir til mens man går. Denne stien er hovedveien fotgjengere bruker mellom Jekta og Eurospar, og den har blitt til helt uten bruk av fagfolk og vedtak.

j10

Stien er blitt et uttrykk for en stille nervekrig som i flere måneder har utspilt seg på Langnes. Krigen ble erklært da fortauene ble bygget (rød pil), noe som betød 1-0 til planleggerne. De kjemper for at folk skal gå en stor omvei, og legger derfor hindringer i veien for fotgjengerne. Fotgjengerne, derimot, kjemper for å kunne ta snarveien. De svarte med å gå rett over plenen, slik at plenen ble en gjørmesti. Stillingen ble 1-1. Planleggerne satt opp en granittkloss-benk slik at fotgjengerne ikke skulle benytte snarveien. 2-1 til planleggerne. Fotgjengerne laget en ny sti litt ved siden av. 2-2. Planleggerne plantet trær, og strakk ut en teip mellom trestammene for å vise at her skal man ikke gå. 3-2 til planleggerne. Fotgjengerne rev ned teipen. 3-3.

j20

Planleggerne satt opp gjerder og benker hele veien. 4-3 til planleggerne.

j6

Fotgjengerne bruker benken som avsats, slik at det faktisk er lettere å grynne seg nedover. Stillingen er derfor foreløpig uavgjort. Og hva er det folk skal gjøre der nede? Jo, Jekta/K1 er en av Norges største kjøpesentre, men de mangler en fullsortiments ferskvare og varmdisk. Det har de på Eurospar. Som man ser, sikter stien seg inn mot Eurospar og ferskvaredisken.

j7

Fotsoldater som kjemper et lite slag i nervekrigen. De har vært i ferskvaredisken på Eurospar.

j9

Snarveien handler om mer enn å ta raskeste vei. Man vil helst unngå denne skumle bilveien, hvor fortauet delvis ligger unde sne, og delvis går i ett med veibanen. Fotgjengerne som velger å følge omveien langs fortauet, må gå her. De som synes livet er spennende nok som det er, velger selvsagt å grynne.

Man kan selvsagt spørre, hvorfor ikke bare rett og slett bygge ei trapp eller en gangsti som følger det sporet folk uansett bruker, sommer som vinter?

j13

Hei vent nå litt! De har tegnet inn en slik løsning. Da gjenstår spørsmålet: hvorfor ble den ikke bygget? Kommer den på plass til våren? Eller finnes det regler om trafikksikkerhet som forbyr at man lager trafikksikre ordninger? Eller er det Jekta som vil at kundene ikke skal stikke av så lett?

De som vil vite svaret bør følge med på nervekrigens videre utvikling. Når våren kommer vil vi kanskje få se det definitive supervåpenet mot ferdsel. Kanskje et vakkert blomsterbed som bare de råeste rågjengerne vil våge å trø ned? Eller et piggtrådgjerde?

Et tips til alle som planlegger veier for myke trafikkanter: tenk på menneskelige fotgjengere som elger. Vi og elgene tar alltid raskeste vei og vi respekterer ikke lover, regler eller noen form for skilting og vi er ikke redde for bøter. Vi følger gjerne fornuftig anlagte stier. Men vi lar oss kun stoppe av høye gjerder.

fare-for-elg-skilt1

Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s