Utelivsbyen

uteliv

«Utelivsbyen» blir stadig kritisert for å være en myte. Kanskje det er på tide med et lite rush av nye etableringer som tar byen noen steg fremover? Jeg kan ikke bidra på gründersiden, men her er en liten idedugnad som tar utgangspunkt i at forskjellige lokaler med potensiale får ny bruk.

Image

En mindre velkjent arkitektur-ressurs er Tromsø Skibsverft. Den blå bygningen i midten er en av få industribygninger av sine type i byen, kanskje den eneste.

Image

Foto: Perspektivet museum

Dette er innsiden fra da verkstedet var nytt. I all hovedsak er bygningen fortsatt inntakt, og er i daglig bruk som verksted. Alle publiserte utbyggingsplaner på Verftet innebærer likevel at dette blir revet. Denne bygningen er heller ikke nevnt i den offentlig tilgjengelige korrespondansen som Fylkeskommunens Kulturetat og Riksantikvaren har hatt med utbygger angående vern av kulturminner. Verkstedet inngår i den bygningsmassen som beskrives som forstyrrende på Skansens siktlinjer mot sundet, slik at en eventuell riving av verkstedet og dets nabobygninger vil kunne «bedre ivareta kulturverninteressene» slik Riksantikvaren formulerer det. (For RA er historien en forstyrrelse som står i veien for den estetisk motiverte parkbyggingen man ønsker rundt Skansen.) Det er likevel sannsynlig at eiendomsutviklerne ser at dette og andre bygg på tomta har både kulturhistorisk og kommersiell verdi, og derfor integrerer det i planene. Det vil gi byen et nydelig lokale med mange bruksmuligheter. Det vil også bli et av vært få monumenter over byens industrihistorie. Som man ser av bildet er de arkitektoniske kvalitetene udiskutable, nesten sakrale til tross for sin praktiske funksjon. Ikke rart mennene på bildet ser stolte ut.

Image

Ute i den store verden er industriarkitektur omgjort til kafeer nærmest en klisje. Man kan likevel la seg inspirere, for eksempel av Factory Cafe i Cape Town. Verkstedet kan også bli et lokale for utstillinger, konserter eller dansearrangementer. I Oslo er Blå og Mathallen gode referanser.

Image

Norges Bank har jeg tidligere nevnt som en utelivsperle som venter på å våkne til liv. Kanskje er byen ikke helt klar for det konseptet som bygningen legger opp til, men om noen år er byen kanskje stor nok for et skikkelig utested for fiffen og de som vil se på dem?

Image

Slik var interiøret da det var i bruk som bank. I vår tid er dette en brennhet stil. Ikke minst takket være serien Mad Men.

Image

Norges Bank/NOKAS-bygget har visse likhetstrekk med lobbyen på Okura Hotel i Tokyo, det såkalte «Mad Men-hotellet». Den som tar over etter NOKAS har flyttet ut, vil få mye gratis når de skal lage byens og kanskje landets stiligste utested.

Image

Byen trenger en permanent jazz-bar. Denne gamle bygningen ligger ved Vollgrava, plassen som er oppkallt etter vollgrava som en gang gikk rundt byens lille borg. I en jazzbar er riktignok musikken, ikke interiøret, det viktigste.

Image

Skulle man likevel la seg inspirere, hvorfor ikke noe som Bar Boca i Oslo? Tromsø er full av lysebrunt panel fra 1920-tallet, som folk fortsatt river ut når de skal totalrenovere og seksjonere gamle hus. Noe av dette panelet, som en gang var så populært blant de fine, burde komme til sin rett på et utested. På Den røde rotte, som baren skal hete (oppkalt etter et gammelt etablissement i Norbyen) skal gamle jazzgubber og den nye generasjonen møtes i sin felles musikinteresse.

Image

Byens flotteste parti er etter min mening denne delen av Sjøgata. Passasjen fra Storgata og den kronglete og smale Sjøgata møtes her, noe som skaper et kaotisk, tett og uforutsigbart inntrykk. Midt i dette holder Taras til. Taras sitter inne med en enorm kompetanse på te og kaffe. Hvorfor ikke utvide konseptet og lage en kafe her, så kundene kan smake de forskjellige sortene? Dette er et av byens beste kafelokaler. Vinduene gir byens mest interessante utsikt, og Sjøgata ville være tjent med at vinduene ble åpne. Her kan Taras kombinere salg av kaffe og te i løsvekt med kafédrift. Når vi blir kvitt bussene fra Sjøgata kan kafelivet trekke ut på fortauet; Taras har mange gode naboer i serveringsbransjen som sammen kan gjør dette til livlig sted.

Image

Til inspirasjon: denne kafeen i Skostredet i Bergen (jeg husker ikke navnet.)

Image

Dersom Nordnorsk Kunstmuseum flytter ut, vil et av byens flotteste og mest strategiske bygg stilles til disposisjon. Her serveres det «skikkelig mat», alt fra kjøttkaker til det mer internasjonale. Dette skal bli stedet som ikke har et eget klientell. Det er åpent for absolutt alle. Det holder at man er sulten eller tørst. Eller at man venter på buss eller båt. Man kan bruke fem minutter alene med en kaffe og ei avis eller man kan tilbringe hele kvelden med mat, drikke og venner. Interiøret er mørkt, det er mye tre og servitørene har svarte klær og hvite forklær, men det er ikke så stivt at noen føler seg uvelkomne. Det er kontinentalt og ser ut til å være eldre enn det er. Og likevel med en umiskjennelig Tromsøstemning.

Image

I disse dager kan man kjøpe tomt på fortauet ved byens snart beste adresse. Den som får kloa i dette har virkelig skutt gullfuglen! Bare fantasien setter grenser. Utstillingslokale, kafe, sushirestaurant, kaffebar eller konditori? Her kan man bygge en liten paviljong, kanskje kan man til og med bygge i høyden, to etasjer eller mer? Pluss kjeller. I et strøk som vil preges av store bygninger vil et lite hus på fortauet være et fin kontrast.

ute2

Min kjepphest er likevel denne: Manhattan Cocktail Bar. Her skal vinduene være dekket med gardiner, så man ikke kan se ut. Hensikten er at man skal kunne glemme hvor man er. Man skal liksom like gjerne være på for eksempel Manhattanøya. Det skal være rolig eller ingen musikk. Det er aldri fullt. Når det er like mange mennesker i lokalet som det er antall stoler, slipper det ikke flere inn. Det skal være barens policy.

gimlet

Til inspirasjon: Gimlet Bar i Barcelona. Legg merke til at bardisken har to nivåer, et for drinker og askebeger, og et for vesker og for å hvile hender og armer. På Gimlet serveres ikke drinker som er oppfunnet etter 1980.

248_large

Ja, man kan drømme. Det er begrenset med gjester i denne byen, og det er begrenset med mennesker som kan drifte alle disse tingene. Derfor må vi ta det første først. Noen må ta seg bryet med å åpne et helårs tropisk tilfluktsrom. Jeg bryr meg ikke hvor det er eller hvem som skal drive det. Bare man kan lage en atmosfære hvor man ikke føler seg dum bare fordi man bestiller en mojito når det er tolv minusgrader ute. Hva med å legge den vegg i vegg med et solarium? Eller ha sand til gulv?

løkke

Til slutt er det på tide med nattmat. I dag er det iTromsø som bruker Løkkekiosken, eller  Rakettkiosken, men jeg er ikke helt sikker på hva de bruke den til. Men jeg er helt sikker på at den trenger en liten oppshining. Og kanskje ny bruk som pølsekiosk, hvor man får den klassiske pølse i brød, men også Chicago style med alt av tilbehør eller tysk stil med en skarp sennep og et rundstykke. Det lages mange gode pølser i byen som ikke selges varmt. Her må Mydland eller noen andre lokale produsenter kjenne sin besøkelsetid. Om sommeren kan man ha noen stoler og bord, pluss salg av is. En 103 år gammel kiosk (som har vært i drift som kiosk i nesten 100 av disse årene) fortjener å fortsatt brukes som kiosk.

Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

8 svar til Utelivsbyen

 1. aerogram sier:

  Nice!

 2. ma'am sier:

  Herlig! Let the dreams come true!

 3. Jan Petter Fadum sier:

  Ta en titt på Custard Factory i Birmingham også med tanke på industribygninger og nytt liv.
  http://www.custardfactory.co.uk/

 4. http://www.thechurch.ie/
  Vældi koselig plass.
  Men trur ikkje vi e klar før det dær ennu. 🙂

 5. B sier:

  Investorer, politikere, klubbhoder, arkitekter, artister, media, Tromsø-venner,

  Noen tanker fra en vel ansett gateadresse i en middels stor europeisk hovedstad:

  Over her finnes forslag som de beste byråer og konsulenter fra Tokyo, Stockholm og Rana ville tatt ypperste pris for; dette er ideer verdt mange millioner kroner.

  Engasjementet på Facebook er glødende. 500 personer har delt innlegget. Markedet fins.

  Nå trengs de riktige folkene til å ta dette videre. Eiendomsinvestorene som har vanskjøttet byen, hører dere? Følger rådhuset med? Tromsøs kunststudenter? Nordlys v/ den meget engasjerte hr. redaktør Opdal og byavisa ved hr. redaktør Saur? Geniene i Steinsvik, tar dere en dugnad som bloggeren i sakens anledning?

  Dere er mange som bør trå til nå. Dette er en stor sjanse.

  Jeg skal bidra med noen ytterligere forslag verdt noen titusener ila. dagene som kommer. Anbefaler alle som bryr seg om Nord-Norge til å følge opp.

 6. Halllvard Birkeland sier:

  Tromsøs framtid som utelivsby ligger etter min mening i Gamlebyen Skansen. Du nevner to aktuelle lokaliteter, men her finnes det mange flere, som vil skille seg ut fra dagens tilbud.

 7. Philip Gundersen sier:

  Her setter Ron fingeren på mye interessant. Tromsø føltes mer urban på 80 tallet. Det kan skyldes at mengden av folk som gikk på byen var kollosal…hele uken igjennom. Det var skikkelig puls i sentrum da.
  Men jeg savnet da som nå, de skikkelige kontinentale utestedene. Steder med høyde under taket og volum, som Røstad skisserer i sin blogg. Tiden er nok mer moden nå. Enig at Norges Bank bygget og verftslignende bygg hadde vært intet mindre enn…Fett!
  En av byens medlemmer som har gjort byen enda mer urban og levelig er Bjørn «Kaffebønna» Helberg. Kaffebarene er et viktig urbant ledd i utviklingen av det kontinentale Tromsø. Er imponert over den nye hjemmesiden til Kaffebønna, og han er tydelig en mann som kan ta dette videre til et «oversized prosjekt»
  Innbyggertallet vokser. Det gjør også turistantallet. Men både de lokale og turistene må ha noe plasser å gå når nordlyset og midnattsolen uteblir.

 8. Tilbaketråkk: Landsbyidiotens guide til arkitektur (mar 2011 – ) | Ron Røstads curriculum vitae

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s