Fientlig arkitektur i Tromsø?

k1

Noen ganger skjer det hyggelige ting. Som her på Stakkevollveien. Det har vært vanskelig å forestille seg hvordan Stakkevollveien kunne forvandles til idyll.  Men det ble ikke så verst. Hvis resten holder samme kvaliteten, kan Kræmer Brygge bli et levelig sted og vel så det.

k2

Dette er som en strandpromenade skal være: bred og langt nok unna boligene til at det ikke kjennes som man går i hagene til folk.

k110Du har med deg pledd, pils og engangsgrill. Hvor skal du legge deg?

Samtidig kan man lure på om steinene og haugene er dekorative elementer. Eller om det er et eksempel på fientlig arkitektur som skal forhindre at folk legger seg med pledd og engangsgrill og koser seg i sola. En ting er sikkert, steinene gjør det nesten umulig å oppholde seg her. Benker langs promenaden finnes heller ikke. Det finnes benker et stygge unna selve gangveien, men steiner og planter forhindrer adgang. Man må ta en stooor omvei for å komme til benkene.

k100

I tilfelle du har tenkt å kjøpe seg en nygrillet kylling på Eurospar og spise den på benken (markert med rød pil), her er en veileder: du følger den tynne pilen helt ut mot sundet.

k103

Ta til venstre ved kaikanten, så til venstre en gang til, til venstre en gang til og så til høyre.

k101

Så fortsetter man tilbake nesten samme vei som man kom, men denne gangen langs den indre stien. Når man er ferdig å spise, tar man samme vei tilbake.

k105Og benken sa: «Gå forbi… bare gå forbi… steinene og plantene er ikke til PYNT»

Eventuelt kan man trampe over plenen og sparke vekk hindrings-vegetasjonen der man selv ønsker.

Parken er åpenbart utformet med tanke på å forhindre at den tas i bruk. Se, men ikke bruke. Men hva er de redd for? At det skal holdes grillfester til langt på natt? At fremmede skal spise lunsjen sin her? At det skulle finnes mennesker i uterommene i en «urban bydel». En ting er uansett viktig å huske: dette er ikke en offentlig eid og driftet park, som Telegrafbukta. Dette er et privat område som er åpent for almennheten.

Dette åpner opp for et viktig spørsmål: er slike parkområder egentlig offentlige? Og hvis svaret er nei: burde de ikke være det? Eller i det minste: kan de ikke bare gjerde det inn?

k3

Som de også har gjort.

Men på grunn av støyen. Støyskjermer som dette har ingenting i ei bygate å gjøre. De er ment for motorveier og hovedveier. Når de dukker opp langs bygater som Strandveien og Stakkevollveien, ligger feilen i at arkitekturen og bystrukturen ikke gir naturlig støyskjerming. Det er også mulig at støykravene er høyere i Tromsø enn andre steder.

Regelverket burde være klinkende klart: alle byggeforslag som forutsetter støyskjermer bør returneres til forslagsstiller med beskjed om å finne på noe annet.

k5

Slik ser det ut på andre siden av gjerdet. Meningen var at åpningen skulle være et estetisk løft sett fra Stakkevollveien. Om ikke parken skulle brukes, skulle den i det minste kunne ses. Og tanken var god, helt til regelverket om støy slo inn. Ingen vits å gråte over spilt melk. Skjermen er kommet for å bli. Og ja, skjermen gjør det merkbart mer stille. Bare så synd at en park som er laget for å ses men ikke brukes, nå ikke heller ikke kan ses.

k6

Når Stakkevollveien utvikles videre, vil vi få mer av denne typen park: bygget av private og driftet av et boligselskap. Men som likevel fremstår som offentlig.

Det er viktig å finne balansen mellom naboenes behov for stillhet og ro (som jeg antar at er grunnen til at parken er så dårlig egnet for grillfester) og beboernes behov for uterom som faktisk kan tas i bruk. Parkene må legges slik at de kan brukes uten at det oppstår konflikter.

Jeg er frilansskribent og kursholder for kreative skrivekurs.

Min CV: www.ronscv.wordpress.com

Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

1 svar til Fientlig arkitektur i Tromsø?

  1. Der var tegnet benker hele veien langs promenaden mellom steinene. Der er fortsat avsatt plass til dem og de er gjennomtegnet. Byggherre har sparret dem bort. Tenker at folk der bruker promenaden må insistere på benkerne kommer opp som lovet. Ellers er dette jo ikke en strandpromenade – men blot en vei…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s